Aanbevolen

Minerale wol Knauf Omnifit Slab 35 50 mm (1200x600)

€ 0.00

Verplicht veld!
Verplicht veld!
Verplicht veld!
Verplicht veld!

Minerale wol - hoe wordt het gemaakt?

21.02.2023


Minerale wol is een isolatiemateriaal dat gemaakt is van glas- of rotsachtige minerale vezels. Daarom is er een basisverdeling in glaswol en steenwol.

Glaswol wordt verkregen uit glasscherven en kwartszand, dat wordt gesmolten bij een temperatuur van ongeveer 1000 graden Celsius.

Steenwol daarentegen wordt gemaakt van basalt dat meestal gedoteerd is met gabbro, dolomiet en kalksteen. Het technologische proces voor het smelten van steenwol vereist een aanzienlijk hogere temperatuur, namelijk 1500 graden Celsius.

Steenwol wordt, net als glaswol, geproduceerd via een technologisch proces waarbij de grondstof wordt gesmolten tot de consistentie van lava. Een dergelijk tussenproduct wordt vervolgens op spinnenschijven gegoten, die ronddraaien met een snelheid van enkele duizenden omwentelingen. Door de centrifugale kracht spat de gesmolten grondstof uit elkaar en stolt in de lucht, waardoor vezels worden gevormd. De zo verkregen vezels worden gemengd met een bindmiddel en hydrofobe middelen om weerstand te bieden tegen de absorptie van vocht uit de lucht. De volgende fase van de productiecyclus is het vormen, waarbij, afhankelijk van het type product, de juiste rangschikking van de vezels en de oorspronkelijke vorm worden verkregen.

Het volgende stadium is de polymerisatiekamer, waar het bindmiddel op een temperatuur van enkele honderden graden Celsius wordt gezet. Eenmaal afgekoeld wordt de wol op maat gesneden en verpakt.

Het is interessant om te weten dat een soortgelijk fenomeen zich soms op natuurlijke wijze voordoet tijdens een vulkaanuitbarsting, waarbij gesmolten vulkanisch gesteente in de lucht afkoelt en vezelschilfers vormt. In Hawaï wordt dit materiaal haar van de godin Pele genoemd - een legendarische bewoner van de vulkaan Kilauea. De ontdekking van dit natuurlijke fenomeen wordt toegeschreven aan de uitvinding van minerale wol.

Minerale wol als isolatiemateriaal wordt gekenmerkt door een laag warmtegeleidingsvermogen en zeer goede akoestische prestaties.
Het wordt veel gebruikt als akoestische scheidingswand in scheidingswanden, plafonds en zelfs in geluidsschermen langs wegen.

Als thermische isolatie, dankzij het zeer brede assortiment eindproducten op de markt, kunnen we het gebruiken om plafonds, daken, gevelmuren, funderingen, vloeren, schoorstenen en loodgietersonderdelen te isoleren. Een interessante toepassing is de hydrocultuur van planten, waarbij minerale wol het natuurlijke substraat vervangt.

Minerale wol wordt gekenmerkt door zeer goede prestaties in contact met vocht. Enerzijds is het dampdoorlatend, waardoor het gebouw dat met wol is geïsoleerd "ademt" en een ongekend comfort biedt in de ruimtes waar het is gebruikt, door een specifiek microklimaat te creëren. Anderzijds is het een materiaal dat we na nat te zijn geworden, bijvoorbeeld door overstromingen, kunnen hergebruiken na het drogen - vooral steenwol.

Het is vermeldenswaard dat minerale wol een zeer ecologisch product is. Ten eerste heeft het als natuurlijk product geen invloed op het milieu en ten tweede is het volledig recyclebaar waardoor het materiaal steeds opnieuw kan worden gebruikt, iets wat niet gezegd kan worden van polystyreen of polymeer schuim.

Een andere belangrijke eigenschap van minerale wol is dat het een volledig onbrandbaar product is. Alle minerale wolproducten hebben een onbrandbaarheidsklasse A1. Zelfs bij blootstelling aan extreem hoge temperaturen rookt minerale wol niet en komen er geen giftige stoffen vrij, die de meest voorkomende doodsoorzaak zijn bij branden. Hier is het vermelden waard dat steenwol superieur is aan glaswol. Steenwol heeft een veel hoger smeltpunt en heeft daarom bij het smelten niet de neiging om zogenaamd te gaan "druppelen".

Bij het bespreken van de verschillen tussen glaswol en steenwol moet duidelijk zijn dat het niet mogelijk is om ondubbelzinnig te zeggen dat de ene technologie beter is dan de andere. Het zijn verschillende producten met verschillende eigenschappen. Alles hangt af van de toepassing van het product.
Veel hangt af van de persoonlijke voorkeuren van ontwerpers en aannemers. Algemeen wordt aangenomen dat glaswol een lagere lambda-warmteoverdrachtscoëfficiënt kan hebben en dat steenwol een lagere waterabsorptie heeft. Glaswol heeft een groter vermogen tot zogenaamde "bezinking" in vergelijking met steenwol. De keuze glaswol - steenwol is niet voor de hand liggend en hangt af van de casestudy, want soms geeft de toepassing duidelijk de voorkeur aan steenwol en soms aan glaswol. Er zijn ook veel gevallen waarin de toepassing van de ene en de andere hetzelfde is en de enige bepalende factor de prijs is.

Als je minerale wol (glas en steen) vergelijkt met producten zoals piepschuim en vooral spray-schuim, dan is wol duidelijk in het voordeel. Het is een natuurlijk, niet-giftig, onbrandbaar, rookvrij, 'ademend' en dampdoorlatend materiaal.

Zie ook

Vergelijk 0 / 3