Lambda: λ
Een van de belangrijkste parameters van minerale wol die de kwaliteit, dikte en prijs bepaalt, is de zogenaamde Lambda λ. Dit is de warmtedoorgangscoëfficiënt uitgedrukt in Si eenheden als λ=W/(m*K) waarbij W Wat m-meter K-Kelvin is. Het vertelt ons hoeveel thermische energie er in een bepaalde tijd door een bepaalde dikte materiaal kan gaan. Een belangrijk punt om te onthouden is: hoe lager de Lambda, hoe beter. We kunnen dan een dunner materiaal gebruiken dat even goed of beter presteert dan een dikker materiaal met een hogere lambda. In het geval van producten van de hoogste kwaliteit is λ=0,030.
Dichtheid:
Een andere parameter die we kunnen tegenkomen in de technische documentatie van een minerale wolproduct is de dichtheid. De dichtheid wordt uitgedrukt in kg/m3. Eenvoudig gezegd vertelt deze parameter ons hoeveel structuurmateriaal, d.w.z. minerale vezels, er in een bepaalde ruimte van het eindproduct zit. Het heeft een grote invloed op de structurele eigenschappen van het materiaal, zoals druk- of treksterkte en op de puntbelasting waaraan we ons materiaal kunnen blootstellen. Het is ook van groot belang voor het gewicht van het eindproduct. De typische dichtheid voor steenwol varieert van 20 kg/m3 tot 180 kg/m3.
Voor glaswol is dat 10 kg/m3 tot 150 kg/m3.
De dichtheid van steenwol vertaalt zich direct in de warmtegeleiding van het materiaal, want zoals we al weten uit de vorige paragrafen is de lucht die tussen de steenvezels zit verantwoordelijk voor het isolerend vermogen van de wol.
Puntbelasting:
Een van de parameters die je kunt tegenkomen bij het lezen van de technische documentatie van minerale wol is de puntbelasting. Deze parameter vloeit als het ware rechtstreeks voort uit de dichtheid van minerale wol. We kunnen ervan uitgaan dat dichtere producten, d.w.z. met een groter aantal vezels per volume-eenheid, aan een hogere puntbelasting kunnen worden blootgesteld. De methode om het materiaal te testen wordt in detail geregeld door de norm PN-EN 12430. De test bestaat uit het meten van de kracht die we uitoefenen op een oppervlak met een diameter van 79,8 mm, zodat het materiaalmonster 5 mm doorbuigt.
Minerale dakwol kan een belasting dragen van 200-700N (10N=1kg).
Dynamische stijfheid:
Dynamische stijfheid is een parameter die iets zegt over de absorptie van energie als gevolg van het uitoefenen van een kracht van impulsieve aard, de zogenaamde impact. Deze parameter heeft een directe invloed op de akoestische eigenschappen van minerale wol, wat bijvoorbeeld belangrijk is bij zwevende vloeren.
Minerale wol heeft dynamische stijfheidswaarden van 5-50 MN/m3.
Druksterkte:
Druksterkte is een parameter die ons vertelt aan hoeveel druk (in kPa) we een materiaalmonster maximaal kunnen blootstellen voordat het bezwijkt, d.w.z. permanent vervormt.
De druksterkte voor steenwolplaten is maximaal 100 kPa.
De druksterkte van gelamelleerde steenwolplaten is maximaal 400 kPa.
Treksterkte:
Treksterkte geeft ons de kracht die moet worden uitgeoefend zodat het materiaal permanent vervormt, d.w.z. uitrekt zodat het niet terugkeert naar zijn oorspronkelijke grootte. Dit gebeurt wanneer het zogenaamde elastische punt wordt overschreden, waarboven de vezels permanent scheuren. De uiterste toestand is volledige breuk van het materiaal.
De eenheid is kPa.
Schuifsterkte:
De afschuifsterkte is een parameter uitgedrukt in kPa die informatie geeft over de kracht die op het paneel wordt uitgeoefend waardoor het tussen de vlakken breekt. Deze parameter is erg belangrijk, vooral voor gevels met een afschuifbelasting door de pleisterlaag.
In het geval van gelamelleerde steenwol is dit tot 300 kPa.
Formaldehyde:
In het technologische proces van de productie van minerale wol worden de geproduceerde vezels gemengd met een entstof, ook wel bindmiddel genoemd, om ze voor het persproces te binden. In de meeste gevallen bestaat de entstof uit ureumformaldehydeharsen. Formaldehyde is een conserveermiddel dat veel wordt gebruikt in de cosmetica-industrie, en een ontsmettingsmiddel. We vinden het in mascara, nagellak, deodorant, enz. We vinden het ook in veel industriële producten zoals vernissen, vernis en antischuimmiddelen. Formaldehyde is giftig voor de lever, huid, luchtwegen en het immuunsysteem.
Daarom passen veel fabrikanten van minerale wol het technologische proces aan om de aanwezigheid van formaldehyde in het product te minimaliseren of zelfs volledig te elimineren.
Akoestiek:
Alpha w- αw(gewogen geluidsabsorptiecoëfficiënt) - een index, uitgedrukt met één getal, die de absorptie van invallende geluidsgolven op een willekeurig oppervlak beschrijft, bepaald in overeenstemming met EN ISO 11654. In deze methode wordt, voor waarden gemeten in overeenstemming met EN ISO 354 en EN 16487, de absorptie voor de octaafband voor frequenties van 250, 500, 1000, 2000 en 4000 Hz berekend, die wordt vastgelegd in de vorm van een grafiek. Vervolgens wordt een kalibratiecurve toegepast op de grafiek, die geleidelijk wordt benaderd door de curve die het resultaat is van de metingen totdat een "beste passing" is verkregen. De resulterende alpha w-waarde ligt tussen 0,00 en 1,00 en is altijd een veelvoud van 0,05. De alpha w kan bijvoorbeeld 0,65 zijn.
Wol met sluier:
Een laag glassluier verstijft de panelen en voorkomt dat lucht uit de wolstructuur wordt geblazen door lucht die door de ventilatieruimte stroomt.
Lamellenwol:
Bij lamellenwol staan de vezels loodrecht op het vlak van de plaat, waardoor de plaat flexibeler is en beter aan de wand past. Bovendien is de plaat door de plaatsing van de vezels beter bestand tegen samendrukken en uitrekken.